SUPERAUTO Nowości Testy Porady Moto news Auto katalog Galerie Kalkulatory
SuperAuto porady Nowy egzamin teoretyczny na prawo jazdy - sprawdź czy potrafiłbyś zdać testy

Nowy egzamin teoretyczny na prawo jazdy - sprawdź czy potrafiłbyś zdać testy

01.09.2015, godz. 02:10
Testy na prawo jazdy Sprawdź czy zdasz
foto: Super Express

Zanim przystąpisz do jazdy na placu manewrowym i po mieście, musisz zdać egzamin teoretyczny. Od niedawna baza pytań jest jawna i dostępna na stronie internetowej Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju. Wszystkie pytania zostały przekazane wojewódzkim ośrodkom ruchu drogowego do stosowania podczas egzaminów państwowych na prawo jazdy od 11 maja 2015 roku.

.
Testy na prawo jazdy

W bazie znajduje się około 2660 pytań, nie sposób więc poznać wszystkie i nauczyć się ich na pamięć. Trzeba nauczyć się przepisów i, co ważne - zrozumieć je, aby zdać egzamin.

W czasie egzaminu komputer losuje 32 pytania z puli. Na ekranie będą pojawiały się filmiki, zdjęcia określonych sytuacji na drodze, znaki i rysunki z zaznaczonymi pojazdami przejeżdżającymi skrzyżowanie. Kandydat musi odpowiedzieć na 20 pytań z wiedzy podstawowej, poprzedzonych filmami symulującymi ruch drogowy, ma 20 sekund na przeczytanie pytania i 15 kolejnych na wybór tylko jednej odpowiedzi (TAK/NIE).

Przeczytaj: Egzamin na prawo jazdy: nowe przepisy, co się zmieniło, jakie są zadania. Sprawdź jak wygląda egzamin

Treść kolejnych 12 pytań - z wiedzy specjalistycznej - zmienia się zależnie od kategorii prawa jazdy, na którą jest egzamin. Jest to test jednokrotnego wyboru, masz trzy możliwości (A, B lub C). Czas na odpowiedź to 50 sekund.

Ważne! Jeśli zaakceptujesz wybraną opcję i przejście do następnego pytania, nie masz możliwości powrotu.

Przez cały czas trwania egzaminu na ekranie monitora pokazywany jest czas, jaki pozostał ci do końca testu. Widoczne są również pola z numerami pytań. Pola pytań, na które udzielone zostały odpowiedzi, zmieniają kolor z białego na czarny.Pamiętaj, że takie samo zdjęcie lub schematyczny rysunek może wystąpić z różnymi pytaniami i odpowiedziami. Należy zatem zawsze i bezwzględnie czytać dokładnie pytania i odpowiedzi, zwracając uwagę na każde słowo. Obsługa specjalnie przygotowanego komputera jest bardzo prosta, nawet dla osoby, która nigdy nie miała kontaktu z tego typu urządzeniami.

Egzamin teoretyczny trwa 25 minut.
.

Przykładowe pytania na prawo jazdy

.
1. Czy dozwolone jest cofanie na autostradzie?

TAK

NIE

2. Czy pojazdy wjeżdżające z wlotu drogi z prawej strony muszą udostępnić pierwszeństwo przejazdu pojazdom jadącym po tej drodze?

TAK

NIE

3. Czy wyjeżdżając ze strefy zamieszkania, jesteś traktowany jako włączający się do ruchu?

TAK

NIE

4. Czy przy ruszaniu na oblodzonej drodze zaleca się włączyć drugi bieg?

TAK

NIE

5. Czy możesz używać świateł drogowych w czasie od zmierzchu do świtu, o ile nie będą one oślepiać innych kierujących?

TAK

NIE

6. Czy masz obowiązek zostawić pieszym przejście o szerokości co najmniej 3 m, gdy parkujesz samochód na chodniku?

TAK

NIE

7. Czy musisz zachować szczególną ostrożność, gdy wyprzedzasz samochód do nauki jazdy, oznakowany symbolem L?

TAK

NIE

8. Czy jednym z wymogów zachowania szczególnej ostrożności jest obowiązek ograniczenia prędkości do 20 km/h?

TAK

NIE

9. Zabrania się wyprzedzania na wzniesieniu, gdy kierujący ma ograniczoną widoczność oraz manewr wymaga wjazdu na pas dla przeciwnego kierunku ruchu.

TAK

NIE

10. Jeżeli kierujący podczas skrętu w lewo na śliskiej nawierzchni zauważył, że tył jego pojazdu zarzuca na prawo, to w takiej sytuacji powinien gwałtownie zahamować.

TAK

NIE

11. Czy kierujący wyjeżdżający na jezdnię zza zaparkowanego samochodu powinien zwrócić szczególną uwagę na to, by nie wymusić pierwszeństwa pojazdom jadącym tą drogą?

TAK

NIE

12. Na czym polega ekonomiczna jazda samochodem osobowym?

A. Na utrzymaniu za wszelką cenę stałej prędkości przy jeździe pod górkę.

B. Na gwałtownych przyśpieszeniach i hamowaniach.

C. Na jeździe na możliwie najwyższym biegu bez przeciążania silnika.

13. Czego możesz się spodziewać na niebezpiecznym zakręcie w lewo, gdy jedziesz ze zbyt dużą prędkością?

A. Dobrej przyczepności kół do jezdni.

B. Znoszenia pojazdu do osi jezdni.

C. Znoszenia tyłu pojazdu w prawo.

14. W jaki sposób zabezpieczysz miejsce wypadku samochodowego, jeżeli nie ma zabitego lub rannego?

A. Usunę auto z drogi tak, by nie przeszkadzało w akcji ratowniczej.

B. Bezpiecznie zaparkuję własny samochód.

C. Wyłączę światła w uszkodzonych pojazdach.

15. W jaki sposób nie sprawdzisz, czy poszkodowany oddycha?

A. Pochylając głowę nad twarzą poszkodowanego, usłyszę ruch wdychanego i wydychanego powietrza.

B. Wyczuję na swoim policzku ruch powietrza wydychanego.

C. Wyczuwając tętno.

16. Czy jest ograniczona maksymalna liczba osób, które możesz przewozić samochodem osobowym, wliczając kierującego?

A. Tak, tyle osób, ile miejsc wskazano w dowodzie rejestracyjnym.

B. Kierujący o tym decyduje.

C. Może nim jechać tyle osób, ile miejsc podano w dowodzie rejestracyjnym plus niemowlę.

17. Które z podanych twierdzeńjest prawdziwe?

A. Obowiązkowe jest posiadanie ostrzegawczego trójkąta odblaskowego.

B. Wszystkie elementy wyposażenia dodatkowego są obowiązkowe.

C. Obowiązkowe jest posiadanie kompletu żarówek.

18. Który z wymienionych dokumentów jesteś zobowiązany mieć przy sobie, kierując samochodem osobowym z przyczepą?

A. Dowód rejestracyjny przyczepy.

B. Dokument potwierdzający zawarcie ubezpieczenia autocasco.

C. Dokument potwierdzający opłacenie składki ubezpieczenia NW.

19. Minimalny odstęp między samochodami podczas postoju wynikającego z zatoru drogowego w tunelu wynosi:

A. 3 m

B. 5 m

C. 7 m

20. Co uniemożliwia dalszą jazdę:

A. Brak nagłośnienia wewnątrz pojazdu.

B. Niesprawny zamek centralny drzwi.

C. Pęknięta tarcza hamulcowa.

21. Kierujący samochodem osobowym powinien dostosować prędkość jazdy:

A. Do stanu i widoczności drogi.

B. Tylko do warunków atmosferycznych.

C. Tylko do natężenia ruchu pieszych i pojazdów.

22. Funkcją systemu ABS jest:

A. Skracanie drogi hamowania w każdej sytuacji.

B. Blokowanie kół.

C. Łatwość sterowania pojazdem podczas hamowania.

23. W sytuacji, gdy masa przyczepy i przewożonego na niej ładunku przekracza masę samochodu osobowego, kierujący powinien posiadać prawo jazdy kategorii:

A. B

B. B+E

C. C

24. Jaka jest funkcja zagłówka?

A. Chroni głowę.

B. Chroni odcinek szyjny kręgosłupa.

C. Poprawia komfort jazdy.

25. Zabrania się holowania:

A. Pojazdu o niesprawnych światłach drogowych.

B. Pojazdu członowego.

C. Motocykla o połączeniu sztywnym.

.
Odpowiedzi na pytania:
.

1 - NIE, 2 - TAK, 3 - TAK, 4 - TAK, 5 - TAK, 6 - NIE, 7 - TAK, 8 - NIE, 9 - TAK, 10 - NIE, 11 - TAK, 12 - C, 13 - C, 14 - B, 15 - C, 16 - A, 17 - A, 18 - A, 19 - B, 20 - C, 21 - A, 22 - C, 23 - B, 24 - B, 25 - C

Więcej w superauto
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: